Nasveti • 3 min branja

Pogoste napačne predstave o lahkih jeklenih konstrukcijah in zakaj ne držijo

Mit št. 1: “Okvir bo rjavel” Najprej, kaj je lahko jeklo? Lahko jeklo ali hladno oblikovano jeklo je lažji razred jekla, s katerim je lažje rokovati. Je neverjetno močan, učinkovito prenaša bočne in navpične obremenitve in slovi po visoki natezni trdnosti. Razlikuje se od konstrukcijskega jekla (ali vroče valjanega jekla), ki se običajno uporablja za […]

Mit št. 1: “Okvir bo rjavel”

Najprej, kaj je lahko jeklo? Lahko jeklo ali hladno oblikovano jeklo je lažji razred jekla, s katerim je lažje rokovati. Je neverjetno močan, učinkovito prenaša bočne in navpične obremenitve in slovi po visoki natezni trdnosti.

Razlikuje se od konstrukcijskega jekla (ali vroče valjanega jekla), ki se običajno uporablja za gradnjo velikih struktur in visokih stolpnic. 

Tisto, kar ločuje jekleno ogrodje v konstrukciji, je dodatna prevleka iz zaščitne spojine iz cinkove zlitine. Ta spojina se oprime jekla, ga ščiti pred rjavenjem in preprečuje, da bi ga korozija poškodovala. Ta premaz prav tako zagotavlja hidroizolacijo vaše zgradbe in jo na koncu ščiti pred vdorom vlage. Prevleka zagotavlja, da vaš jekleni okvir ne bo rjavel in podlegel koroziji ali plesni. 

Mit št. 2: »Lahki jekleni okvirji povzročajo hrup«

Hrup lahko izvira iz raztezanja in krčenja, do katerega pride znotraj konstrukcijskih elementov hiše zaradi gibanja, ki ga povzroča toplota.

Toplotnega raztezanja in krčenja je pri jeklu občutno manj kot pri lesu. Prav tako ne boste imeli težav z nabrekanjem, če do jekla pride vlaga. Na primer, neustrezno obdelan les, ki se zmoči, se lahko zvije in začne celo plesneti. Plesen lahko povzroči resne zdravstvene težave.

V hladnih zimah in vročih poletjih bo tako jeklena konstrukcija omogočala trajnost in stabilnost vašega doma.

Mit št. 3: “Pričakujte grozen sprejem telefona in Wi-Fi”

Mnogi ljudje verjamejo v ta mit in z dobrim razlogom. Jeklo na splošno lahko ovira sprejem signala, vendar je lahek jekleni okvir precej drugačen od jeklene pločevine.

Elektromagnetni valovi krožijo okoli jeklenih tramov tako kot okrog lesenih tramov. Zrak in prostor med žarki omogočata, da signalni valovi prehajajo skozi vsako hišo ali zgradbo, ne glede na to, ali je ogrodje jekleno ali leseno.

Mit št. 4: »Lahki jekleni okvirji so dragi«

Ob toliko prednostih lahko seveda domnevate, da morajo biti stroški gradnje z lahkim jeklom višji. To ne drži, še posebej, če upoštevate skupne stroške gradbenega projekta.

Čeprav so lahko začetni stroški z jeklenim okvirjem višji, se prihranki začnejo seštevati pozneje. Da bi to razumeli, odgovorimo na vprašanje: “Kako so izdelani okvirji iz lahkega jekla?”

Lahko jeklo je mogoče izdelati z zajamčeno natančnostjo v obratih zunaj kraja. To pomeni, da je lahke jeklene profile mogoče vnaprej izdelati po natančnih specifikacijah. To pa pomeni manj odpadkov na delovišču.

Ima tudi to prednost, da za montažo potrebujete manj izvajalcev na gradbišču. Predpripravljena konstrukcija jim omogoča, da lahko delajo bolj učinkovito in hitreje. Stroške dela je mogoče znatno zmanjšati, kar bo prihranilo skupne stroške projekta.

Mit Št. 5: »Strela bo vzljubila mojo hišo z jeklenim okvirjem«

Številne graditelje stanovanj skrbi, da bi njihova hiša z jeklenim okvirjem postala priljubljeno mesto za udare strele med nevihto. Čeprav je morda smiselno, ni dejansko pravilno. V primeru strele boste varnejši v hiši z jekleno konstrukcijo. Kako?

Jeklo je odličen prevodnik električne energije in vsi jekleni okvirji so pravilno ozemljeni v skladu z gradbenimi predpisi. V primeru udara strele se električni naboj varno absorbira nazaj v tla in zaščiti hišo. Hvala mati zemlja!

Mit št. 6: “Montažne hiše so vse enake”

Glede na to, kako enostavno je delati s hladno oblikovanim jeklom, lahko oblikujete hišo svojih sanj, ne da bi vas pri tem skrbelo kako boste to lahko izpeljali. Prilagajanje vašim željam je preprosto in izvedljivo, saj se kosi konstrukcije v vsakem primeru pripravijo posebej za vsako novo hišo!

Steel Hiše

Telefon: +386 51 711 958

| E-pošta: info@steelhise.si

Delite objavo