Nasveti • 3 min branja

Kaj zmore lahko jeklo, česar drugi materiali ne morejo?

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da lahko jeklo v resnici ne pomeni, da je šibko. Seveda je lahko – kar je dobro, če vas skrbijo stroški prevoza, a kljub temu neverjetno močno. Pravzaprav vam uporaba tega gradbenega materiala prihrani precej časa in denarja, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost ali strukturno celovitost. Se […]

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da lahko jeklo v resnici ne pomeni, da je šibko. Seveda je lahko – kar je dobro, če vas skrbijo stroški prevoza, a kljub temu neverjetno močno.

Pravzaprav vam uporaba tega gradbenega materiala prihrani precej časa in denarja, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost ali strukturno celovitost. Se zdi prelepo, da bi bilo res?

Ne glede na to, ali ste inženir, arhitekt ali generalni izvajalec, je pomembno vedeti nekaj stvari o lahkem jeklenem okvirju. Ta blog služi kot osnova, ki zajema bistvene stvari, ki jih morate vedeti o LGS ali jeklu za lahke debeline.

Lahke vs. Težke jeklene konstrukcije

Za začetek so jeklene konstrukcije zelo priljubljene in se uporabljajo v gradbenih projektih po vsem svetu. So zanesljive, inovativne in so dejansko presegle leseno ogrodje v mnogih pogledih, tako pri konstrukciji kot pri oblikovanju.

Lahek jekleni okvir je zelo podoben lesenemu okvirju, vendar so leseni okvirji nadomeščeni s tankimi deli jekla. So hladno oblikovani, kar pomeni, da so oblikovani pri sobni temperaturi, v nasprotju s konstrukcijskim jeklom. Lahko jih upognemo in oblikujemo v poljubne oblike.

Težko ali “konstrukcijsko” jeklo je vroče valjano. To je postopek, pri katerem se debelejši kosi oblikujejo v staljenem stanju. Hladno oblikovani profili so ploščati kosi, ki se pošljejo skozi valje, da se oblikujejo v profile v obliki črke C, Z ali S.

Ena pomanjkljivost konstrukcijskega ali težkega jekla je njegova teža. Za njegov transport so potrebni težki tovornjaki, za postavitev pa žerjavi. Zato se ne uporablja tako pogosto v lahki komercialni ali stanovanjski gradnji.

Odvisno od potreb projekta lahko srednje velika gradnja koristi bodisi konstrukcijsko jeklo ali lahek profil.

Kaj je konstrukcija iz lahkega jekla?

Jekleni elementi so vgrajeni v konstrukcijo. Nato se za nosilno steno jeklene elemente na obeh straneh prekrije s suho folijo. Okvirni sistem stavbe je nato dopolnjen z jeklom in povezavami med členi, ki so ustvarjeni s samoreznimi in samovrtalnimi vijaki.

Za zaščito pred ognjem je jeklo prevlečeno s cinkom ali mešanico cinka in aluminija. To je znano tudi kot “galvanizirano” jeklo. Ta postopek ščiti jeklo pred korozijo. Debelina tega premaza se lahko razlikuje glede na okolje, v katerem bo končno uporabljen. Na primer, kosi za morska okolja potrebujejo debel premaz, medtem ko bodo tisti za bolj suha območja potrebovali manj.

Konstrukcijski deli iz jekla bodo morali biti debeli od enega do treh milimetrov. Nestrukturna področja bodo debela en do dva milimetra. Ti v nekaterih pogledih ustrezajo lesenim členom, običajno 5×10 cm in 5×15 cm.

Vsestranskost hladno oblikovanega jekla

Izvajalec običajno naroči vnaprej preluknjane profile. V njih so že tovarniško izdelane luknje, skozi katere zlahka prehajajo žice in vodovod. Izolacija zapolni vrzeli med kosi jekla.

To vrsto konstrukcije lahko uporabite tudi za ne konstrukcijske okvirje. Primeri vključujejo zunanje obloge in notranje predelne stene. Pravzaprav je bila prvotna uporaba te vrste konstrukcije za notranje pisarniške predelne stene.

Zdaj, ko veste več o jeklenem okvirju, ga primerjajmo z lesenimi konstrukcijami.

Lahek jekleni okvir v primerjavi z lesenim okvirjem

Lahka jeklena konstrukcija ima veliko prednosti pred leseno:

  • Lahek, a močan, omogoča hitro gradnjo brez težke opreme ali orodij
  • Vse je mogoče narediti ročno, če se uporablja za gradnjo doma
  • Vaše glavno orodje je ročna vijačna pištola
  • Večja razdalja med elementi zaradi večje trdnosti v primerjavi z lesenimi okvirji
  • Lahko se oblikuje v poljubno obliko
  • Lahko se izolira z različnimi materiali
  • Enostavno spreminjanje na kateri koli točki
  • Obstaja veliko izdelkov in sistemov za pomoč pri lahkih jeklenih konstrukcijah

Lahke jeklene konstrukcije so ognjevarne. To zahtevajo številne vrste zgradb. Da je jeklo odporno proti ognju, je prevlečeno z ognjevarno folijo. Poleg tega, ker se ne razgradi, ukrivi, skrči ali gnije kot lesene konstrukcije, je odličen material za uporabo, če napadejo termiti.

Steel Hiše

Telefon: +386 51 711 958

| E-pošta: info@steelhise.si

Delite objavo